EDUKACJA KADR I WYMIANA DOŚWIADCZEŃ

Wydział Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytet w Akureyri we współpracy z PAOP podjęły się organizacji konkurs stypendialnego

ODPOWIEDZIALNE RYBOŁÓWSTWO

HUMAN 2 OCEAN

WSPÓŁPRACA NAUKOWA

Od początku swojego istnienia nasza Organizacja współpracuje z Morskim Instytutem Rybackim – Państwowym Instytutem Badawczym w Gdyni.

> > >

5 września 2025

Organizacje łączą siły, wzywając do opracowania unijnego planu działań dotyczącego „błękitnej żywności”

3 września koalicja wiodących organizacji działających w sektorze rybołówstwa i akwakultury – EBCD, Europêche, EAPO, FEAP oraz AIPCE-CEP – oficjalnie zainaugurowała wspólny apel o przyjęcie unijnego planu działań dotyczącego błękitnej żywności w Parlamencie Europejskim (Bruksela – Belgia). Organizacje zaapelowały do decydentów UE o podjęcie zdecydowanych kroków w celu włączenia żywności wodnej do szerszych strategii Europy w zakresie żywności i zrównoważonego rozwoju.

 

Wydarzenie inauguracyjne, którego gospodarzem była przewodnicząca Komisji Rybołówstwa Parlamentu Europejskiego – Carmen Crespo Diaz – skierowało uwagę na produkty wodne, które często są pomijane w debatach dotyczących polityki żywnościowej UE. W czasie, gdy zakłócenia klimatyczne, konflikty i zmiany geopolityczne wywierają ogromną presję na światowe systemy żywnościowe, przesłanie jest jasne: unijny plan działań dotyczący błękitnej żywności nie jest opcją – to konieczność!

 

Propozycja organizacji – Unijny Plan Działań na rzecz Błękitnej Żywności

© 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone.

4mk - grafika

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.